Spišský hrad patrí k najvyhľadávanejším kultúrnym pamiatkam na Slovensku

21.02.2009 Levoča

Levoča 21. februára (TASR) - Spišský hrad patrí k najvyhľadávanejším kultúrnym pamiatkam na Slovensku. Vlani prešlo jeho bránami takmer 187.000 návštevníkov, čo je nárast v porovnaní s rokom 2007 o viac ako 18.000.
\"Je to najvyšší počet od roku 1990, \" informovala Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči, ktoré hrad spravuje.
Všetky expozície Spišského múzea navštívilo vlani viac ako 215.000 ľudí. Tradične najvyšší záujem turistov zo Slovenska i zahraničia sa sústreďuje na národnú kultúrnu pamiatku Spišský hrad, ktorý je zapísaný spolu okolím v zozname svetových kultúrnych a prírodných pamiatok UNESCO. Okrem hradu ponúka Spišské múzeum návštevníkom regiónu aj expozície v Levoči. Ide o historickú radnicu v centre mesta, Dom Majstra Pavla a expozíciu Výtvarná kultúra na Spiši.
Zo sprievodných podujatí, ktoré múzeum pripravilo, našli najväčšiu odozvu medzi návštevníkmi slávnostné otvorenie turistickej sezóny na Spišskom hrade v úvode mája a séria víkendov s nočnými prehliadkami v čase hlavných prázdnin pod názvom Leto na Spišskom hrade. V meste patrili k najnavštevovanejším Noc múzeí a výstava 25 rokov Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči v priestoroch radnice. K úspešným zaradilo múzeum aj výstavy Kameň a kov v priestoroch Spišského hradu, Anjelské Vianoce a Tá pravá šálka kávy, ktoré inštalovali v Levoči.
 

Vyberte región